‘Ik ben meegegroeid met het Oktoberfeest in Sittard’

29/04/2019

Uit Dagblad de Limburger - 29-4-2019

 

Het vijftienjarige Sittardse Oktoberfeest krijgt dit najaar een feesttent met twee verdiepingen. De komende maanden wordt hard gezaagd en geschaafd in een loods in Born. Hub Buckx bouwt de sfeervolle voorgevel. Want hij is de Oktoberfeestspecialist.

Hofleverancier van het Sittardse Oktoberfeest. Zo kan de 70-jarige decorbouwer Hub Buckx uit Born wel genoemd worden. Inmiddels levert hij de aankleding van ‘Duitse’ feesten op tal van plaatsen in Nederland en België. Van Antwerpen tot Twente, van Rotterdam tot Sittard.

„Ik ben meegegroeid met het Oktoberfeest in Sittard”, zegt Buckx. Dat is zo uit de hand gelopen dat hij acht jaar geleden na 37 jaar zijn baan bij kaasmaker Campina aan de wilgen hing. „Ik had het daar best naar mijn zin. Maar ja, ik pruts graag met mijn handen.” Kolenschoppen zijn dat. Niet geheel schadevrij, want in één vinger heeft hij ooit per ongeluk gezaagd.

Hobby

Knutselen is altijd Buckx’ hobby geweest. „Vroeger vooral rond carnaval, dan moest er een wagen worden gebouwd”, vertelt hij. Maar in 1996 moest hij echt aan de bak bij het 125-jarig jubileum van harmonie L’Union in Born.

„Ik zat in het bestuur en opperde dat te vieren met een muziekfestival. Met een groot decor, danseressen en filmbeelden. Ik was net in mijn geboortedorp teruggekeerd, na elf jaar in Heythuysen te hebben gewoond. Ik wist dat de harmonie in Heythuysen ook L’Union en heette en eveneens 125 jaar bestond.”

Zo ontstond een gezamenlijke jubileumshow. „Er moesten tweehonderd man op het podium passen: twee harmonieën, twee koren én danseressen.” Buckx ging aan de slag. Hij bouwde Romeinse zuilen van de hulzen van tapijtrollen voor een bühne van 25 meter breed.

Tenten

Daarna kreeg hij tien jaar lang verzoeken tenten aan te kleden voor dorpsfeesten. „Dat viel een tentverhuurder op.” Via hem kwam Buckx in contact met het Sittardse Oktoberfeest, dat pas drie edities oud was. „De tenten waren daar prima ingericht, maar wel met algemene decoratie.”

„Ik dacht laat ik eens een houten voorbuffet maken; de bar aankleden. Een soort omlijsting, versierd met kunstplanten”, vertelt Buckx. „Ik had twintig meter gemaakt en stuurde een foto ervan naar Sittard. ‘Mooi Hub’, was de reactie. ‘Maar we willen 120 meter hebben’.”

Karakter

De kransen aan het plafond, elementen voor de garderobe, houten voorgevels van de paviljoens met raampjes voorzien van luiken en bloembakken. Decoratieve, sfeerverhogende elementen die het karakter van het Oktoberfeest hebben bepaald, zijn de jaren daarna door Buckx gebouwd.

„Op de kransen aan het plafond na - die heb ik van elders afgekeken - bedenk ik alles zelf. Inmiddels is het zover dat anderen dingen van mij namaken, zoals het voorbuffet”, grijnst Buckx.

Almhut

Sinds september krijgt hij hulp van een timmerman. „We hebben nu een Almhut gebouwd, die je zonder een enkele schroef zo in elkaar klikt. Ja, het Oktoberfeest heeft al interesse. Binnenkort wordt die voor het eerst gebruikt voor een bruiloft.”

Maar hij moet doorwerken. Want behalve het voorfront voor de extra grote feesttent voor het Sittardse Oktoberfeest, moet hij ook het Brauhaus-paviljoen opfrissen. „Dat krijgt de aanblik van een oude schuur. We maken een gevel, achterwand en kleden het podium aan. We hebben 200 vierkante meter hout besteld.”

Limburger 2904